Kısa cevap
Kat karşılığı anlaşmada malik müteahhide para değil arsa payı verir; müteahhit maliyetini kendi payına düşen daireleri satarak çıkarır. Ama kanunda "malik hiç para ödemez" diye bir kural yok: daha büyük daire, mevcut metrekarenin üstü ya da malikler arası değer farkı için ek ödeme kararlaştırılabilir. Ödenecekse tutarı, takvimi ve ödeme yolunu noterdeki sözleşmeye yazdır; yazmayan para talebini kabul etme.
Sık sorulanlar
Kentsel dönüşümde müteahhide para verilir mi?
Kat karşılığında malik normalde para değil arsa payı verir; müteahhit maliyetini kendi payındaki daireleri satarak çıkarır. Ama ek ödeme sözleşmeyle kararlaştırılabilir (TBK md. 26): daha büyük daire, mevcut metrekarenin üstü ya da malikler arası değer farkı gibi. Ödenecekse tutarı noterdeki sözleşmeye yaz.
Kentsel dönüşümde müteahhit para istiyor, ödemek zorunda mıyım?
Sözleşmede yazmıyorsa hayır, bu bir pazarlık konusu. Henüz imza atmadıysan aynı bina için başka müteahhitlerden de teklif al; ek ödeme isteyen ve istemeyen teklifleri karşılaştır. İmza attıysan talebin sözleşmede dayanağı var mı, avukatına sor.
Kentsel dönüşümde müteahhide ödeme nasıl yapılır?
Tutarı ve takvimi noterdeki sözleşmeye yaz, peşin değil inşaat ilerledikçe öde ve son taksiti iskâna bağla. Her ödemeyi müteahhidin şirket hesabına, açıklamasına sözleşme bilgisini yazarak bankadan yap; elden nakit verme.
Kentsel dönüşüm şerefiye farkı nedir?
Şerefiye, bağımsız bölümler arasındaki değer farkı; kat, cephe, manzara, gürültü ve giriş konumu bu farkı oluşturur (Hukukçular Evi). Şerefiye farkı, daha değerli daireyi alanın ötekine ya da müteahhide ödediği denkleştirme bedelidir. Kimin ne kadar ödeyeceği sözleşmede net yazılmalı.
Kentsel dönüşümde müteahhit ne kadar para alır?
Kanunla belirlenmiş bir oran ya da kaynağa dayanan bir ortalama yok. Müteahhidin kazancı kendi payındaki dairelerin satış değerinden maliyetin çıkmasıyla oluşur ve pay pazarlıkla belirlenir. Etkenler Kat karşılığı oranları rehberinde.
Müteahhit dairelerini satıp parayı toplayıp kaçabilir mi?
6306 kapsamındaki riskli yapılarda Uygulama Yönetmeliği md. 13/10 bunu sınırlıyor: müteahhit kendi payını ancak idarenin izniyle ve inşaat tamamlanma oranının yüzde 10 altında satabiliyor; bu oranda ya da üstünde satış için bütün maliklerin muvafakati gerekiyor.
Kaynaklar
- 6306 Sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliği (md. 13/2, 13/9, 13/10, 13/11, 16) — mevzuat.gov.tr
- Türk Borçlar Kanunu 6098 (md. 26, 237, 470, 479, 480, 482) — mevzuat.gov.tr
- Hukuk Muhakemeleri Kanunu 6100 (md. 200, Ek md. 1) — mevzuat.gov.tr
- Milli Gazete — Kentsel dönüşümde ek ödeme uyarısı (23.10.2026)
- FFK Partner Hukuk — Kentsel dönüşüm sözleşmesinde maliklerin haklarını koruyan 20 madde (2026)
- Hukukçular Evi, Av. Fatma Öztürk — Kentsel dönüşümde bağımsız bölüm tahsisi, arsa payı ve şerefiye (20.08.2026)
- Alomaliye, YMM Ali Çakmakcı — Kat karşılığı inşaat işlerinde arsa sahiplerince ödenen bedeller (13.06.2025)
- Alomaliye, SMMM Aliekber Kartal — Yarısı Bizden projelerinde vergi ve muhasebe rehberi (16.05.2026)
- Milliyet — Kentsel dönüşüm desteğinde tüm merak edilenler
Bu sayfa bilgilendirme amaçlıdır, hukuki görüş değildir.
Binan ya da arsan için teklif almak ister misin?
Doğrulanmış müteahhitler aynı formda teklif verir; teminatı ve kira yardımını yan yana görürsün.